Kategorija

Video

Kategorija

Zbog zabrane okupljanja usled pandemije korona virusa, u nemogućnosti smo da tradicionalni novogodišnji koncert polaznika Harpomanie održimo uživo s toga smo priredili onlajn nastupe na harfi – svako iz svog doma.

U ovom video kolažu nastupaju polaznici svih uzrasta: od 5 do 36 godina iz klase profesorke Željke Milošević.

Budimo odgovorni – čuvajmo zdravlje 🙂

 

Loreta Hadži-Paunković ima trinaest godina a harfu svira nepune tri.  Ovo nije njen prvi video u kojem svira harfu ali je prvi u kojem izvodi muziku koja je ustvari tipična za izvođenje na gitari!

Umetnost flamenka puna je najrazličitijih osećanja i emocija između izvođača i publike. Flamenko je i ples, i pevanje, i gitara, i pucketanje prstima, pljeskanje i uzvikivanje. Moderni flamenko pun je različitih formi i izraza, a za umetnika flamenka najveći izazov je nekopiranje tuđeg stila i nepretvaranje, već predstavljanje onoga što umetnik zaiste jeste. Umetniku otvara mnogo mogućnosti eksperimentisanja kako s plesnim pokretima tako i sa instrumentima. U ovom videu upravo u toj ulozi sjajno se snašla Ojdana Radović, plesačica, koreograf i instruktor

Video je snimljen u prostorijama Fondacije “Saša Marčeta” a zabeležio ga je Željko Kovačević.

Dea je iz Albanije i ima 12 godina i učesnica je Letnjeg kursa harfe na moru 2019. god. Na ovom kursu prvi put je imala prilike da uči sviranje harfe i nakon samo osam dana odsvirala je ovu kompoziciju kao jednu od tri koje je za to vreme savladala.

Loreta Hadži-Paunković ima dvanaest godina, a harfu svira nepune dve. Poželela je da snimi video kojim prikazuje kako je klasičnu muziku moguće izvesti i na moderan način, kao i da umetnost i edukacija mogu biti itekako zabavni.

Za to je odabrala jednu od svojih omiljenih kompozicija, „Baladu za Adelinu“, inače originalno pisanu za klavir. Ali ovo nije klasično izvođenje te numere, ovo je moderan remix, koji potpisuje Boris Horvat, poznatiji kao DJ Dark Dizkobar.

Video je sniman u Beogradu, Loretinom rodnom gradu, gde je okružena svakodnevicom koja nije uvek lepa, ali je ipak u njoj stvorila svoj svet koji je zabavan i u kojem uživa kroz kreativnost dok radi ono što voli.

– Loreta je primer mladima u doba kada je izražavanje kroz sliku i video veoma popularno, kako moguće poslati i lepu poruku, prikazati kreativnost, biti inspiracija ili približiti neku specifičniju umetnost, u ovom slučaju klasičnu muziku i harfu, na savremen i zanimljiv način, razumljiv svakome. Ona je izuzetno talentovana, vredna, kreativna i duhovita i pravo je zadovoljstvo raditi sa njom i posmatrati je kako se razvija. Ideju za video je sama osmislila, vredno vežbala i uz moju malu pomoć je sve sprovela u delo – kaže Željka Milošević, njena profesorka harfe.